Buk-raket kwam uit Rusland – onderzoeksteam heeft lijst van honderd personen die direct betrokken waren

De Buk-raket die het passagierstoestel met vluchtnummer MH17 op 17 juli 2014 neerhaalde, kwam uit Rusland.

Foto: ANP

Vlucht MH17 is boven Oost-Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket afkomstig uit Rusland. Dat is met zekerheid vastgesteld, laat het Joint Investigation Team (JIT) woensdag weten tijdens de presentatie van de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van het vliegtuig.

De raketinstallatie kwam van Russisch grondgebied en is na het afvuren van de raket vanuit Oekraïens door pro-Russische rebellen gecontroleerd grondgebied weer teruggebracht naar Rusland. Dat zei Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche, tijdens de presentatie.

Het onderzoeksteam baseert dat op getapte telefoongesprekken, video’s en foto’s die op internet verschenen en grondmonsters.

De nabestaanden van de slachtoffers hebben de resultaten woensdagmorgen als eersten te horen gekregen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein.

Het Nederlands Openbaar Ministerie leidt het internationale onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert. Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig. Het onderzoeksteam heeft ongeveer honderd betrokkenen op het oog die mogelijk een rol hebben gespeeld bij het afvuren van de raket.

Rusland ontkent

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

"Dan kom je er toch niet onderuit dat er enige betrokkenheid van de Russische Federatie is'', concludeert nabestaande Piet Ploeg. Volgens Ploeg zijn de nabestaanden woensdag door het Openbaar Ministerie die het onderzoek leidt "meegenomen'' in de manier waarop het strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan. "We hebben fragmenten uit tapgesprekken gehoord en ze hebben hun werkmethoden toegelicht.''

Maandag ontkende Moskou opnieuw elke betrokkenheid. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie juist dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden.